Praeitame straipsnyje pradėjome diskusiją apie taisyklingą vaikų mitybą. Tęsiame ją toliau ir kviečiame pakalbėti apie pieno produktus ir baltymus. Ir tai, kaip teisingai juos pritaikyti vaikų mityboje. Pienas, jogurtas, kefyras, išrūgos – puikus vaikiško valgiaraščio papildas. Tačiau, svarbu žinoti, kad šie produktai neturėtų būti maišomi su krakmolingais patiekalais. Vaikų, kurių amžius: metukai–pusantrų, nereikėtų maitinti košelėmis su pienu.

Geriausias pasirinkimas – pieno ir rauginto pieno produktus patiekti, kaip atskirą patiekalą, galima raugintus pieno produktus (kefyrą, jogurtą) patiekti su tokiomis daržovėmis, kaip pomidorai, morkos. Beje, pieno produktai – puikus kalcio šaltinis. Tam, kad gautų būtiną jo dienos normą, vaikas turėtų išgerti tris stiklines pieno per dieną.

Na, o kalbant apie baltymus, baltyminį maistą vaikučiui reikėtų duoti 1–2 kartus per dieną, atsižvelgiant į mažylio poreikius. Tačiau, nereikia jaudintis, jeigu vaikas labiau mėgsta ryžius ir bulves, negu varškę ir grikius. Svarbiausia – subalansuoti gaunamų baltymų kiekį. Tiek jų perteklius, tiek trūkumas gal pakenkti.

Turbūt atsimenate, kad baltymai – statybinė organizmo medžiaga, todėl jie itin svarbūs vaikams. Taigi vaikų mitybą reikėtų praturtinti jautiena, paukštiena, sviestu, kiaušiniais, riešutais, duona, pienu ir t.t. Stenkitės duoti kuo natūralesnius produktus. Su baltyminiu maistu gaunamos kalorijos turėtų sudaryti 15 proc. dienos kalorijų normos.