„Užrašai ant banano“

Jums prireiks: banano; dantų krapštuko.

Eiga:

Dantų krapštuku išskobkite ant banano kokį nors užrašą arba nupieškite paveikslėlį. Palikite kelioms minutėms. Stebėkite, kas atsitinka.

Šis bandymas paneigia mitus apie tai, kad  pažeisti vaisiai tamsėja dėl juose esančios geležies. Tiesa, tai dažniausiai sakoma apie obuolius, bet, kaip pamatysite patys, atlikę eksperimentą su bananu, tamsuoja ir pažeisti bananai, o juose geležies nėra tiek daug, kad galėtų įvykti cheminė reakcija, panaši į rūdijimą. Taigi, kas vyksta iš tikrųjų, kai pažeidžiame vaisius? Po to, kai pažeidžiame vaisių, jame įvyksta eilė cheminių reakcijų, lemiančių prekinės išvaizdos praradimą.

Taigi, bananai, kaip ir obuoliai ar kiti vaisiai – turtingi antioksidantais. O chemijoje pastarieji priskiriami polifenoliams. Žinoma, pati savaime, ši medžiaga niekaip nelemia banano spalvos, nes ji – bespalvė. Bet  joje dar yra fermento polifenoloksidazės, kuris, po vaisiaus pažeidimo, ima aktyviai reaguoti su polifenoliais. Pagrindinis reakcijos katalizatorius – deguonis. Ir, galiausiai, bananuose susidaro milžiniški kiekiai chinono, kuris yra stiprus rūgštintojas. Štai todėl ir išryškėja užrašas ant banano.

„Spalvų sprogimas“

Jums prireiks: gilių plastikinių lėkščių; ausų krapštukų; maistinių dažiklių; skysto muilo arba ploviklio;

Eiga:

Įpilkite į lėkštę pieno, taip, kad jis pilnai padengtų dugną.  Daugiau nereikia. Leiskite jam kurį laiką pastovėti. Dabar lašinkite maistinių dažiklių į pieną. Lašinkite lašus vieną šalia kito lėkštės centre. Dabar įmerkite ausų krapštuką į indų ploviklį arba į skystą muilą ir prilieskite pieną lėkštės centre 10–15-ai sekundžių. Na, kaip? Vaikučiai susižavėję? Štai Jums ir stebuklingas ausų krapštukas! Tikras spalvų sprogimas piene, argi ne?

Kodėl taip atsitiko?

Pienas, be vandens savo sudėtyje dar turi vitaminų, mineralų, proteinų ir mažytes riebalų dalelytes, tarsi pakibusias mišinyje. Proteinai ir riebalai ganėtinai jautriai reaguoja į mišinio pasikeitimus, šiuo atveju, – į pieno pasikeitimus. Šio fokuso paslaptis – būtent lašelis ploviklio arba skysto muilo, kurie silpnina cheminius ryšius, sulaikančius riebalus ir proteinus mišinyje, ir mažina paviršinę trauką pieno mišinyje. Įvyksta stipri cheminė reakcija, kurią mes galime stebėti dėl maistinių dažiklių.